Niedługo obchodzisz swoje urodziny? Chcesz zorganizować uroczystość dla bliskiej Ci osoby? Grill to świetny pomysł, zwłaszcza gdy pogoda jest najbardziej sprzyjająca. Jak przygotować urodzinowego grilla i co zrobić, aby zorganizować menu. Oto kilka wskazówek!
W przypadku urodzinowego grilla, zachowaj różnorodność
Planując menu na grilla, weź pod uwagę liczbę gości i ich preferencje. Zapytaj wcześniej swoich gości, co preferują. Ponieważ grillowanie w Polsce często kojarzy się z daniami mięsnymi i innymi mięsnymi potrawami, upewnij się, że zapytasz swoich gości, czy są wegetarianami lub weganami. Nie masz pomysłu, co przynieść na imprezę grillową? Ważne jest, aby było różnorodnie! Możesz podawać mniejsze porcje i oferować więcej różnorodności w przekąskach i daniach. Przygotowując menu na grilla, każdy znajdzie coś dla siebie. Twoje menu powinno zawierać zarówno dania mięsne, jak i warzywa. Grillowanie warzyw to świetny sposób na eksperymentowanie z nowymi przepisami. Jak powinno wyglądać przykładowe menu? Dwa dania główne z warzywami i jedno z mięsem to bezpieczna opcja. Upewnij się, że Twoi goście mają możliwość wyboru dwóch rodzajów mięsa na danie główne. Możesz też pominąć danie z warzywami, jeśli Twoi goście wolą mięso z grilla. Nierzadko zdarza się, że goście są bardzo liczni i mają różne preferencje żywieniowe. W takim przypadku należy zadbać o to, aby przy stole było wiele opcji.
Co przygotować na przyjęcie z grillem
Konkretne propozycje menu Nie jesteś pewien, co przygotować na przyjęcie z rodziną i przyjaciółmi z okazji Twoich urodzin? Nie wiesz, jakie przepisy na grilla są najlepsze? Zaplanuj swoje menu na przyjęcie urodzinowe z grillem. Upewnij się, że uwzględnisz danie główne, przekąski i sałatki.
Sugestia nr 1 – Czy zapraszasz tylko kilka osób, które lubią grillowane mięso? Twoje przyjęcie urodzinowe z grillem może skupić się na daniach mięsnych, takich jak karkówka z grilla. Przed przyrządzeniem karkówkę należy zamarynować. Do karkówki możesz podać kiełbaski, szaszłyki mięsne i warzywne. Jako przystawkę możesz podać grillowany chlebek pita, sałatkę ogórkowo-pomidorową i zieloną sałatę z winegretem.
Sugestia nr 2 – Czy wiesz, że Twoi goście mają różne gusta? Powinieneś upewnić się, że dania, które przygotujesz na urodzinowego grilla, trafią w ich gusta. Zgrilluj dwa rodzaje mięsa (opcjonalnie jeden rodzaj mięsa + kiełbasa/pudding), oraz danie warzywne, np. cukinię faszerowaną pełnymi warzywami i żółtym serem. Możesz również zastąpić ser żółty serem wegańskim, aby danie było wegańskie. Grillowane dzwonki z łososia dla miłośników ryb – przed grillowaniem skrop rybę sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Grillowane ziemniaki z masłem czosnkowym i grillowane szparagi to świetne przekąski na urodzinowego grilla. Przygotowanie szparagów do grillowania jest bardzo proste: Odciąć twarde końcówki, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą.
Sugestia nr 3 – Jeśli organizujesz imprezę wegetariańską lub wegańską, nie wiesz, co podać na swoim grillu. Najpierw zdecydujmy, czy grill będzie wegetariański czy wegański. W tym przypadku można przygotować faszerowane pieczarki. Jako przystawkę podaj sałatkę grecką lub sałatkę z porów.
Sugestia nr 4 – Co zrobić na urodzinowe BBQ dla miłośników oryginalnych przepisów Jeśli przed grillowaniem piersi z kurczaka przygotujesz ser mozzarella, nie muszą być one nudne. Grillowane kofta to propozycja dla miłośników mięsa. Są to mięsne placki nadziewane na patyk i podawane w formie długich bułeczek. Dodaj ser halloumi do zielonej sałatki, grillując go. Jako drugą przystawkę podajemy sałatkę z grillowanymi żółtymi ziemniakami. Grillowanie ziemniaków można zrobić w inny sposób. Obierz ziemniaki, umyj je, a następnie pokrój w plasterki. Upewnij się jednak, że nie przeciąłeś ziemniaka. Ziemniak powinien pozostać nienaruszony w swojej oryginalnej formie. Możesz dodać odrobinę masła lub sera pomiędzy każdy plasterek.
Sugestia nr 5 – Masz już dość przyjęć, które kręcą się wokół mięsa? Spróbuj dodać do swojego menu więcej warzyw. Przed grillowaniem owiń szparagi w boczek lub szynkę parmeńską. Pozwoli to pogodzić gusta i preferencje zarówno miłośników warzyw, jak i zdeklarowanych mięsożerców. Grillowanie serów również jest możliwe – tradycyjny oscypek czy camembert to świetne propozycje. Powinien im towarzyszyć sos żurawinowy. Jako danie główne można podać również cukinię faszerowaną warzywami, mięso mielone lub szaszłyki mięsno-warzywne. Klasyczna polska pizzeria i grillowana zielona fasolka doskonale uzupełnią menu.
Wybierając przepisy na urodzinowe BBQ pamiętaj o umiarze. Upewnij się, że podajesz tyle jedzenia, ile Twoi goście są w stanie zjeść. Nie zapomnij o napojach! Możesz przygotować domową lemoniadę lub kompot w lecie, kiedy może być bardzo gorąco. Mrożona kawa jest również dostępna dla dorosłych gości.