Popularne

catering dietetyczny

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o cateringu dietetycznym

Zadaniem cateringu dietetycznego jest staranne przygotowanie potraw, zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Ich misją jest dostarczenie klientom pełnego zestawu posiłków na cały dzień.

W jaki sposób przygotowywane są posiłki przez catering dietetyczny?

Dostarczone zestawy mogą być standardowe. Zwykle pasują do pewnych założeń. Może to być np. kaloryczność lub wykorzystanie typowych surowców dla wybranego schematu żywieniowego (np. wegetariańskiego). Zestaw może być spersonalizowany, ściśle dostosowany do potrzeb żywieniowych danego klienta. Pod względem technologicznym przygotowanie cateringu zasadniczo różni się od typowej produkcji dla gastronomii. Aby sprostać ścisłym wymaganiom dietetycznym samej produkcji, konieczne jest jednoczesne zbilansowanie różnych wariantów dietetycznych. Odbywa się to na bazie podobnych składników do poszczególnych dań. Konieczna jest ciągła kontrola, czy przygotowany posiłek jest zgodny z recepturą.

Dla kogo catering dietetyczny?

Z cateringu dietetycznego może korzystać praktycznie każdy. Dedykowany jest następującym osobom: tym, którzy chcą zgubić nadprogramowe kilogramy, dla tych, którzy mają trudności z ułożeniem dla siebie diety z powodów alergii pokarmowych lub różnych nietolerancji, a także w przypadku występowania różnych chorób przewodu pokarmowego; catering jest przeznaczony także dla osób, które nie mają czasu na przygotowywanie posiłków, a chcą się zdrowo odżywiać. Wykwalifikowany dietetyk w pełni rozumie, że każdy klient ma inne potrzeby i oczekiwania. Dlatego przy układaniu menu biorą pod uwagę osobiste preferencje klientów.

Kto jest odpowiedzialny za ułożenie jadłospisu?

W zależności od firmy za ułożenie menu i smaków potraw odpowiedzialny jest szef kuchni lub dietetyk. Jednak to wiedza dietetyka może dać nam pewność, że zamierzony przez nas cel zostanie osiągnięty. Wybierając catering dietetyczny warto zwrócić uwagę na możliwość porady dietetycznej przy ustalaniu jadłospisu. Dzięki temu dieta w pudełku może być idealnie dostosowana do naszych potrzeb i upodobań kulinarnych.

Na co zwrócić uwagę podczas wybory diety?

Zanim zdecydujemy się na dietę pudełkową, powinniśmy pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, zorientujmy się, czy firma cateringowa oferuje wiele rodzajów menu. Im bardziej różnorodny, tym lepiej. W ten sposób firma może dotrzeć do szerszego grona klientów, takich jak wegetarianie, osoby na diecie bezglutenowej czy sportowcy. Warto też zwrócić uwagę, czy firma korzysta z usług dietetyka i oferuje doradztwo w zakresie doboru odpowiedniej diety. Z takich usług korzysta wiele firm cateringowych. Jest to zapewnienie konsumenta o jego kompetencjach i prawidłowym przygotowaniu posiłku. Profesjonalizm, zróżnicowane zestawy dietetyczne, ciekawe oferty promocyjne oraz indywidualne podejście do klienta zapewnia firma Light Catering (www.lightcatering.pl).